– Riktig träning som är utmanande och rolig för såväl motionär som elit

(CrossFit kallas nedan för “CF”)

-En träningsmetod med ett brett utbud av naturliga rörelser

CF-övningar

 

 

 

 

 

 

 

CrossFit som träningsform kretsar kring naturliga rörelser. Vi gör sådant som efterliknar de fysiska utmaningar som mötte våra förfäder: sitta ned och stå upp, springa, lyfta, kasta, klättra, hoppa, knuffa och släpa. Vi har de här rörelserna i oss naturligt och de ligger till grund för de övningar som strävar efter att bemästra inom CrossFit. Det finns lika många versioner av denna träningsform som det finns tränare som lär ut den. Det finns varianter som är riktade mot särskilda mål som t.ex. långdistanslopp, kraftsporter, styrka, storlek, tyngdlyftning, simning, gymnastik, golf, m.m. Det kan låta luddigt men grundprincipen är dock den samma: Konstant varierade funktionella rörelser utförda med hög intensitet. Och detta för att uppnå fysisk prestationsförmåga. Alltså att bli så allsidig som möjligt med lika stor förmåga i var och en av följande fysiska färdigheter: – Rörlighet – Kondition – Uthållighet – Styrka – Snabbhet – Explosivitet – Smidighet – Koordination – Precision – Balans Vi söker arbetskapacitet i alla tänkbara rörelser och olika långa utmaningar. Träningen sker med t.ex. skivstång, hantlar, kettlebells, räcke, klättringsrep, hopprep, romerska ringar, medicinbolar och andra enkla redskap. Med andra ord så är CF som träningsmetod inte ett exakt program eller schema, utan snarare principer som träningen baseras på.

 

-En sport, baserad på många sporter

16CrossfitSM2011_0082-2

 
CF är lika mycket sport som träningsmetod. CF är den sport där man som utövare har som mål att bevisa sin totala fysiska prestationsförmåga; “The Sport of Fitness”. Vi tävlar i att mäta alla tänkbara fysiska färdigheter genom att bland annat involvera moment och grenar från ett flertal andra sporter. T.ex. Tyngdlyftning, styrkelyft, friidrott, gymnastik, kettlebell (girevoy), löpning, simning, cykling, m.fl. Därtill läggs en mängd andra tävlingsmoment (och nya tillkommer hela tiden) och dessa blandas på ett sätt som i längden gör att man inte klarar sig med att endast vara riktigt bra på en av grenarna. Det unika med CF-tävlingar är också att tävlingsmomenten oftast förblir hemliga fram till några dagar innan start. Det gör att deltagarna måste träna inför alla tänkbara prövningar. CF som sport är väldigt ung och därför utvecklas och förändras den från år till år. Här kan du läsa om hur motsvarigheten till VM (CrossFit Games) har utvecklats från 2007 och framåt.

 

-En community

DSC2461-2
 

“Motgång föder kamratskap”

CF tränas ofta i grupp. CF är en tuff träningsform, utan tvekan. Att genomgå fysiska och psykiska prövningar med andra ger en speciell gemenskap och sammanhållning. Inte sällan utgör CF-boxar lika mycket gym som “fritidsgård för vuxna”. Det blir med tiden en plats där man känner tillhörighet och vänskap. Det blir en plats där likasinnade samlas och umgås (oavsett bakgrund). Den här community-känslan är lika tydlig på de enskilda boxarna som i det nätverk av CF-utövare som möts via internet. CF är lika mycket community som träningsform. Här kan du se crossfits community-sida.

 

-En livsstil

J-A före efter
 

 

När man har en träningsform som också är en sport, och de två delarna tillsammans utgör en community, så påverkas man när man blir en del av den. Otaliga människor har CF på sin topplista över saker som förändrat deras liv. Det innebär oftast en vändpunkt i mångas liv mot det bättre, ur hälsoperspektiv. Man dras lätt med i den positiva spiral som sätts igång av den starka communityn. Träningsrutiner börjar falla på plats, medvetenheten kring kosten tilltar, motivationen ökar och ens prioriteringar i livet skiftar mer mot självomhändertagande och hälsa. Inte sällan blir man lite lätt besatt av det här fenomenet, kallat CrossFit.

 

-En språngbräda

SONY DSC

 
Det är så klart inte alla som gillar CF. Många hittar dock rätt i sin träning genom att testa CF och upptäcker hur kul det är med en viss del av träningsformen, som t.ex. kettlebellträning, gymnastik eller tyngdlyftning. Ibland blir det en bekräftelse på att det man tränade innan CF var rätt för en och utgör motivation för att fortsätta sin träningsresa där man kom ifrån. CF påverkar människor och utgör ofta en språngbräda i ens träningsliv. Ta språnget och se vart du landar.

Jag förstår fortfarande inte

Kolla in artikeln CrossFit Training Guide och kom ihåg att det finns många olika tolkningar av träningen

CrossFit – Fitness i världsklass med 100 ord – En klassiker som vi översatt

 

Ät kött och grönsaker, nötter och frön, en del frukt, lite stärkelse och inget socker. Håll intaget på en nivå som stödjer träningen men inte kroppsfett. Träna de huvudsakliga lyften: marklyft, frivändningar, knäböj, pressar, stöt och ryck. Lär dig gymnastikens grunder; pull-ups, dips, repklättring, armhävningar, sit-ups, pressar till handstående, piruetter, volter, split och olika positioner. Cykla, spring, simma och ro hårt och snabbt. Blanda dessa element fem till sex dagar i veckan i så många kombinationer och mönster som kreativiteten tillåter. Rutin är fienden. Håll träningspassen korta och intensiva. Lär dig och utöva nya sporter regelbundet.

 

Var ska jag börja?

Om du är motiverad men osäker på vad du ska göra så ta hjälp av en duktig och erfaren tränare. Med stor sannolikhet så hittar du dessa på något av landets CrossFit-gym. Väldigt snart så finns här en lista över dessa gym. Sålänge så kan du spana in våra Personliga Tränare Här följer några beskrivande videoklipp om du vill ha lite mer information eller motivation innan du tar dig för det där språnget.

What is CrossFit by:

CrossFit Kalmar

CrossFit By Overload

CrossFit HQ

CrossFit HQ

Reebok

Albany CrossFit och CrossFit Clifton Park