Alzheimer är hjärndiabetes

I en artikel från BBC News beskrivs sambandet mellan insulin och Alzheimer. Forskare har kommit fram till att känsligheten för insulin kan sänkas med ålder och att detta är en stor riskfaktor för Alzheimer. Resultaten visar att om insulinsignaleringen ökas kan neuronen skyddas från skada som orsakar sjukdomen. Läs artikeln här.

Diabetes nämns också i artikeln då den sjukdomen beror på antingen en oförmåga att producera insulin (typ1) eller okänslighet för insulin (typ2). Typ2 diabetes ger alltså högre nivåer av insulin i kroppen då vi inte är lika känsliga för hormonet. Samband mellan typ2 diabetes och ökad risk för Alzheimer har hittats.

För att skydda dig mot Alzheimer och andra sjukdomar skall du se till att du är så känslig för insulin som du kan. Ät inte socker alls om möjligt, ät väldigt lite snabba kolhydrater och träna mycket. Träning ger ökad känslighet för insulin i cellerna. För mer information om diabetes och träning läs ”Allmänna effekter av fysisk aktivitet” från fyss.se och även om diabetes, typ1 och typ2. För lite bra kostråd och länkar kolla in denna post.

Läs gärna vår inspirerande intervju med Marcus. Marcus har typ1 diabetes men har gjort allt för att leva fullt ut och tackla problemet så bra han kan. Läs intervjun här.

Marcus med brorsan på toppen av Ha Ling Peak

Marcus med brorsan på toppen av Ha Ling Peak

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *